Информация за Рим

  Добави в Svejo  
book
  Информация за Рим

Маршрут:
0 дни / 0 нощувки

цена от: 0

Времето в Рим, Италия
Click for Рим, Италия Forecast
Рим (Roma) е столица на Италия, разположена в централно-западната част на Италианския полуостров, в областта Лацио край бреговете на реката Тибър. Той е най-големият град в Италия и един от най-големите европейски градове с население над 2.7 милиона и с площ от 1285.3 км2. Рим е известен още като Вечният град (la Città Eterna), Превъзходен град (l' Urbe) и Градът на Седемте хълма. Ватиканът, анклав в Рим, е суверенна държава, седалище на Римокатолическата църква и папата.
Рим има близо 2800-годишна история. Според легендите Рим възниква на 21 април 753 г. пр. н.е., когато братята-близнаци Ромул и Рем основават града от селата по седемте хълма край река Тибър. Градът възниква на хълма Палатин, а Ромул става първият цар на Рим. Родените в Рим се наричат патриции и имат право да участват в народните събрания за разлика от плебеите. Плебеите са преселниците в Рим, чиито брой нараства с развитието на града. Плебеите са извън родовите организации на коренните римляни и нямат политически права.
Рим е бил столица на Римското кралство, Римската република и Римската империя и е доминираща сила в Западна Европа и Средиземноморието от I век пр.н.е. до VII век след н.е. През VIII век Рим става столица на Папските държави – до 1870 г. През 1871 г. Рим е столица на Италианското кралство и от 1946 г. – на Италианската република.
Редицата забележителности, свидетелстващи за възникването и развоя на една цивилизация, привличат милиони туристи. Един от символите на града е Колизеумът, а Триумфалната арка на император Константин I се намира точно до Колизеума.
Емблематично място в Рим са Piazza di Spagna и испанските стъпала. Днес стъпалата са най-известни с това, че там се правят модни ревюта. До тях се стига по улица Via Condotti, на която пък са магазините и луксозните бутици на всички световноизвестни модни марки.
Fontana di Trevi е най-големият фонтан в Рим. Той отбелязва края на един от акведуктите, които в древността са снабдявали града с вода.
Пантеонът, наричан „храм на всички богове“ е пищна историческа постройка. Римският форум е бил някога централната част на древен Рим. Днес той представлява най-обширната зона с руини, свидетелстващи за славното минало на Рим.
Ватиканът, Ватиканските музеи и църквата Свети Петър задължително трябва да се разгледат. В тях се намират забележителни фрески и творби на Микеланджело, Рафаело и др. На площада Свети Петър се намира и базиликата Св. Петър, която е централно свещено място на Римокатолическата църква.
Близо до Ватикана е замъкът Сант Анжело. От Папския дворец тръгва крепостна стена, която води към замъка Сант Анджело. Замъкът Сант Анджело е известен още като Мавзолеят на Адриан. Император Адриан започва да го строи през 135 г., като мавзолей за себе си и членовете на своето семейство. След смъртта на Адриан строителството завършва през 139 г. неговият приемник Антоний Пий.