Екскурзия Азербайджан - Земята на вечния огън

Вашата оценка

Азербайджан - Земята на вечния огън

Маршрут:

Продължителност:

Транспорт:

Цена от:

Азербайджан в превод означава Земята на вечния огън. Страната се намира на западния бряг на Каспийско море - най-голямото солено езеро на планетата. Езерото, чиито нефтени запаси сътвориха новия, супермодерен облик на азербайджанската столица и днес Баку удивително напомня стремглавия възход на арабската перла Дубай. В същото време тази страна удивлява с уникални пейзажи, природни контрасти и наследство от древни времена, с гостоприемство, така характерно за Ориента. Оттук е минавал Пътят на коприната, тук се намират най-многобройните кални вулкани в света, а газовите находища са в основата на легендарните огнени храмове. Скални резервати подобно на британския Стоунхендж, дворци и кервансараи, традиции в килимарството и фолклора, най-сетне и вкусната храна допълват образа на тази неголяма азиатска страна с население малко над 9 милиона. Да вземем самолета и да бъдем нейни гости...

Очаквайте следващи дати!

1 ден. София – Баку (вечеря)
В 11:55 полет от София, кацане в Баку в 16:05. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
2 ден. Баку (закуска, вечеря)
След закуска започва нашата туристическа програма в столицата на Азербайджан, която през 2018 година ще бъде и домакин на поредния кръг от Формула 1. Ще разгледаме стария Баку (ЮНЕСКО) – „Ичери Шехер“ (вътрешния град), в който се намира цял комплекс от уникални древни съоръжения: Момината кула от 12 век, Кервансарая от 14-15 век, музейния дворцов комплекс Ширван, шаховете от 15 век и пазара. После се отправяме към новия Баку, чиято архитектура представлява еклектика на различни стилове от 19-20 век: ул. Низами, площада на фонтаните, паметника на Низами Гянджеви, улица Расул Заде. Ще посетим Музея на килимите – единственият в света, посветен на изкуството на тъкането. После ще продължим към Крайморския парк, където се намира културният център Гейдар Алиев – една от най-удивителните сгради на 21 век, след което ще се изкачим до хълма Апланд парк, откъдето градът и заливът се виждат на длан. Вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела. Нощувка.
3 ден. Баку – полуостров Абшерон - „Земята на свещения огън” (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуваме за полустров Абшерон. Най-напред ще посетим Гобустанския държавен историческо-художествен резерват. Гобустан е един от първите центрове на човешката цивилизация и е известен със своите петроглифи – скални рисунки и причудливи пейзажи, формирани от кални вулкани и газови камъни. Намира се на място, което е било обитавано от древните хора и тук сe съхраняват използвани от тях предмети, а скалите на Гобустан отразяват историята на региона в продължение на повече от 40 000 години. Отправяме към Янардаг и Атишгах. Янардак - “огнената планина”, се намира в близост до село Мамедли и е мястото, където от недрата на земята изригва горящ газ, чиито отблясък огрява склона на полуострова. От 5-ти век насам Янардаг се споменава в древни исторически книги като място, където огънят никога не е загасвал. Продължаваме към село Сурахани, известно с Храма на огъня Атешгах, построен на мястото на древно светилище на огнепоклонниците зороастрийци, често наричан Земя на свещения огън. Връщане в хотела. Нощувка.
4 ден. Баку – Лагич – Габала (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуваме за Габала – град, с история на повече от 2000 години, много исторически и културни паметници, наричана "азербайджанска Швейцария". Планинският въздух опиянява, а прекрасните реки, водопади и езера доставят огромна радост на очите. Габала е известна и с международния музикален фестивал, който се провежда под открито небе. На път за Габала ще минем през региона Исмайли и ще спрем в най-алпийското селище Лагич, което само по себе си представлява оригинален паметник на древното архитектурно изкуство. Това средновековно градче с калдъръмени улици, площади и каменни къщи, има прекрасно изградена отводнителна система отпреди 1000 – 1500 години. Лагич е най-известното селище в Кавказ също и с автентичните традиционни занаяти, свързани с обработването на мед, кожа, щамповане, грънчарство, дърворезба, килимарство и прочутите още от древността красиво гравирани хладни оръжия и изделия от мед за бита, които десетките наследствени ковачи изработват. Настаняване в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
5 ден. Габала – „азербайджанска Швейцария” (закуска, вечеря)
Закуска. Обзорна екскурзия на Габала. Недалеч от Габала се намира уникален архитектурен паметник - удинският храм в село Нидж, който ще посетим. Удините се считат за потомци на древните албанци и представляват особена етническа група (останали са около 10 000 човека), която е успяла да съхрани и до днес своя език и културни традиции. Храмът е наскоро реставриран и е отворен за посещения. След кратка почивка за обяд, може да посетим водопада „Седемте красавици”, разположен около селцето Вандам, недалеч от Габала. Водопадът се състои от седем каскади, които дават името му. На туристите се разрешава да се изкачат до 5-та каскада (не се препоръчва за хипертоници и лица със сърдечни проблеми). Разходка с кабинков лифт до връх Туфанданг (1660 м.) – най-модерният ски курорт не само в Азербайджан, но и във всички страни от бившия Съветски Съюз. Открит е през 2014 година. Посещение на центъра за стрелба – най-модерният спортно-развлекателен комплекс на международно равнище, където желаещите могат да стрелят с лък, арбалет или пневматично оръжие. В късния следобед връщане в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
6 ден. Габала – Шаки (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Шаки – един от най-старите градове в Кавказ, на 2500 години, през който са минавали керваните по Великия път на коприната, обединил търговските центрове на много ханства и различни държави. И естествено, че в град с такова географско и стратегическо положение, просто е било невъзможно да не се появят кервансараи. Построените в града през 18 – 19 век кервансараи се използвали не само от керваните и пътешествениците, но и за провеждане на различни търговски дейности. Ще видим много от кервансараите и ще разгледаме двореца на хана на Шаки, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Летният дворец на хана на Шаки е построен през 1761–1762 година, когато е управлявал Гусейн хан - внук на основателя на независимите ханства в Азербайджан – Гаджи Челеби хан. Гусейн хан е бил поет и е известен още с псевдонима „Мюштаг”, а дворецът му – като „Владението на „Мюштаг”. Заобиколен от крепостни стени, двуетажният хански дворец се състои от 6 зали, 4 коридора и 2 остъклени балкона. Ще посетим музея на Шеки и ще разгледаме различни работилници, където все още се практикуват древните занаяти. Ще спрем за обяд в някой от кервансараите, след което се отправяме към село Киш. Тук живее древен кавказки народ със своеобразни традиции. В селото се намира първата християнска църква на Кавказ, построена през I-ви век по време на Албанската държава, древната отбранителна крепост “Гелерсен Горерсен“, чието име в превод означава „Ще дойдеш и ще видиш“, както и бюста на знаменития в цял свят пътешественик Тур Хейердал. Вечерта се връщаме в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
7 ден. Шеки – Баку (закуска, вечеря)
Закуска. Отпътуване за Баку. След около 3-4 часа пристигане и настаняване в хотела. По-късно - вечерна екскурзия „Огньовете на Баку”: площад „Азадлиг”, Музикалната академия, двореца Гейдар Алиев, улица „Рашид Байбутов”, улица „Бакихан”, проспектите „Иншаатчилар” и „Хюсейн Джавид”, площада с паметника на Нариман Нариманов. Спиране за панорамен изглед към нощно Баку, улица „Истиглалийат”, улица „Ниязи” и проспекта на Нефтяниците. Гала вечеря в ресторант с жива музика. Нощувка.
8 ден. Баку – София (закуска)
Закуска. Трансфер до летището. В 08:30 полет от Баку, пристигане в София в 10:55.

Група 04.09.2018 – 11.09.2018
Цена на човек в двойна стая - 1151 € / 2252 лв.

Хотели:
Баку – Divan Express Baku, Grand Hotel Baku, Admiral Hotel, Central Park, Ganjali Plaza
Габала – Qafqaz Karvansaray Boutique Hotel
Шеки – Sheki Palace

Цената включва:
Самолетни билети София – Баку – София с редовни полети на Азербайджанските авиокомпания Buta Airways, включени летищни такси, и багаж до 23 кг;
7 нощувки със закуски в хотели 4*,
7 вечери в местни ресторанти като една от тях е с жива музика;
Всички трансфери и екскурзии с климатизиран автобус, местен екскурзовод и входни такси
- целодневно разглеждане на Баку – стария и новия град, музея на килимите, крайморския и планинския парк;
- целодневна екскурзия до полуoстров Абшерон с посещение на музея Гобустан, „горящата планина“ Янардак и зороастрийския храм Атешгах;
- посещение на средновековното градче Лагич;
- обзорна екскурзия на Габала, посещение на удинския храм, изкачване с кабинков лифт до връх Туфанданг и посещение на центъра за стрелба;
- разглеждане на двореца на хана на Шаки и село Киш;
- обзорна екскурзия „Огньовете на Баку“
Медицинска застраховка с покритие 15 000 щ.д.
Водач - преводач от фирмата

Допълнително се заплащат:
Виза за Азербайджан - 60 лв.;
Доплащане за самостоятелна стая - 350 лв.
Напитки по време на храненията и лични разходи;
Бакшиши - 40 щ.д. (заплащат се предварително в България, отделно от основния туристически пакет);
Важно: за клиентите от Варна, които желаят да се присъединят към групата, можем да предложим полети на България Еър на 08 май в 08:40 от Варна и кацане в София в 09:30 и на 15 май в 19:40 от София с пристигане във Варна в 20:30 ч. на стойност 215 лв. (Цената подлежи на препотвърждение в момента на резервация).
Записване и плащане:
При записване - депозит: 1000 лв.;
Доплащане – до 45 дни преди датата на отпътуване
Информация:
Минимален брой участници - 10 туристи.
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – 25 дни преди началната дата.
Визов режим: за български граждани е необходима виза. Визата е електронна. При записване се предоставя формуляр, който да попълните, след което фирмата кандидатства от ваше име за виза. Лица, които са посещавали Нагорни Карабах или други територии на Азербайжан, окупирани от Република Армения след 1991 г. трябва да притежават специално разрешително от Министерство на външните работи на република Азербажан, в противен случай, ще им бъде отказано влизане в страната, независимо от това, че са получили виза.
Ваксинации не са необходими.
Агенцията не носи отговорност за промяна в полетите на авиокомпанията.
Замяната на хотел с подобен от същата категория не се счита за промяна.
В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата и реда на екскурзиите.
За непълнолетни, пътуващи само с единия родител се представят акт за раждане и нотариално заверено родителско разрешение.
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация, ако такова няма. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, и ако има друг турист от същия пол, който желае да се комбинира, двете лица се настаняват в двойна стая, като сумата за разликата се приспада на клиентите. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.
Допълнителната застраховка “Отмяна или прекъсване на пътуването по неотложни и незави-сещи от клиента причини“, по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покрива разходите за анулиране, съкращаване или прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия или негови роднини, явяване на дело, прекъсване на отпуската, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайната дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността ѝ е между 2,7% и 1,5% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване и се заплаща при записване заедно с авансовото плащане.
Анулации и неустойки по програмата:
В случай на отказ от туристическо пътуване, заплатената сума се възстановява при следните удръжки:
до 7 дни след записване, освен ако не е „пътуване в последния момент“ - без неустойка
над 91 дни преди тръгване се удържат се удържат 10% от общата цена
от 90 до 61 дни преди датата на пътуване се удържат 50% от общата цена
от 60 до 31 дни преди датата на пътуване се удържат 80% от общата цена
под 30 дни преди датата на тръгване, или при неявяване в деня на отпътуване се удържат 100%