Китай - Векове и столици

Вашата оценка

Китай: Пекин - Суджоу - Шанхай

Ранно записване до 15.01!

Маршрут:

Продължителност:

Транспорт:

Цена от:

Тази 9-дневна екскурзия ще ви отведе в мегаполисите Пекин и Шанхай, а също и в очарователния Суджоу. Древна китайска поговорка гласи: „раят е на небесата, а Суджоу на земята”.
Пекин – град с много забележителности и паметници от древността, град, в който е отразена историята на формирането на съвременния облик на Поднебесната. Тук толкова много грандиозни творения на човека предизвикват възхищение – Великата китайска стена, символ на древнокитайската цивилизация; летният дворец Ихъюан – най-големият в света императорски парк и най-красивото място в Пекин; зимният дворец Гугун, известен като Забраненият град, който е най-големият дворцов комплекс в света и храмът на Небето – символ нeсамо на Пекин, но и на цялата страна.
Суджоу – един от най-древните градове в басейна на река Яндзъ, e град на повече от 2500 години, разположен на брега на езерото Тайху. Наричат го „Венеция на Изтока“, „град на градините“ и „световна столица на коприната“. Императорските династии се сменяли, а с тях и стилът на китайските градини, които от своя страна са оказали силно влияние както върху Япония, така и върху Европа. Градините на Суджоу векове наред са били образец на дизайн, еталон за подражание в цял свят, източник на вдъхновение за поети и художници и заслужено са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Шанхай – красив, прекрасен град, в който супермодерната архитектура е в симбиоза с многовековните китайски традиции; дом на най-великата архитектура, най-оживената култура, най-изисканите ресторанти, най-добрите магазини и най-силния бизнес, град - гордост на Китай.

Тръгване от София и Варна!
При записване до 15 януари е валидна отстъпка - 85 лв.


15.04.2018-нд. 1 ден Варна / София → Истанбул
В 15:50 ч. полет TK 1049 от Варна, кацане в Истанбул в 17:00 ч.
В 21:40 ч. полет TK 1030 от София, кацане в Истанбул в 23:05 ч.

16.04.2018-пн. 2 ден Истанбул → Пекин (вечеря)
В 01:25 ч. полет TK 20 от Истанбул, В 15:25 ч. пристигане в Пекин – столица на Китайската Народна Република от 1949 г. със статут на град-провинция. Градът е бил столица на страната откакто монголците го избират за база на китайската част от тяхната империя. Сегашното наименование Пекин, което означава „северна столица“, е прието през 1403 г. от династията Мин. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Вечеря "Патица по пекински". Нощувка.

17.04.2018-вт. 3 ден Пекин (закуска, обяд)
Закуска. Екскурзия до Великата китайска стена (ЮНЕСКО) – най-известното и грандиозно съоръже-ние на древната цивилизация с дължина 6,500 км., което се простира от пустинята Гоби до Източно Китайско море. Строежът започнал по време на император Циншъхуан и завършил по време на династията Мин. Спиране за снимки пред Олимпийския комплекс „Птичето гнездо“ и „Водният куб”, построени за Олимпийските игри през 2008 г. Обяд. Посещение на летния императорски дворец Ихъюан (ЮНЕСКО) – бивша резиденция на последната императорска династия и най-големият дворцово-парков ансамбъл в Китай. Разположен е около езерото Кунмин и е създаден през 1750 г., когато император Цянлун, връщайки се от Ханджоу, заповядва да се направи езеро, напомнящо живописното езеро Сиху в Ханджоу. По случай 60-годишнината на майка си императорът издига Хълма на дълголетието (висок 60 м) и построява Чанлан – богато орнаментирана алея, покрита с покрив, известен като най-дългата покрита улица в света (728 м), влязла в книгата за рекордите на Гинес. Връщане в хотела. *По желание, с доплащане - посещение на спектакъла "Легендата Конгфу". Нощувка.

18.04.2018-ср. 4 ден Пекин ‒ Суджоу (закуска, обяд)
Закуска. Разглеждане отвън на новия национален театър. Закуска. Разходка по площад Тянанмън – най-големият в света (побира 1млн. души). Построен е през 1651 г. и е разширен през 1958 г. По време на династиите Мин и Цин той е бил затворен за обществено ползване и е принадлежал само на императора, а от 1911 г. става достъпен за всички. Тук на 01.10.1949 г. е провъзгласено създаването на КНР. В центъра на площада се издига паметникът на Народните герои и мавзолеят на Мао Дзедун. В северната му част се намира вратата Тиенанмън (Портата на небесното спокойствие), която е била главен вход към Императорския дворец. Посещение на Забранения град (ЮНЕСКО), известен като зимния императорски дворец Гугун – един от най-големите дворцови комплекси в света (9999 зали), перла в архитектурното изкуство на древен Китай. Построен е за 15 години (1406 – 1421 г.) и заема площ от 720,000 кв. м. Забраненият град е обграден от крепостни, стени високи 7.9 м., дебели 8.62 м в основата, а в горната част 6.66 м. и се състои от външен и вътрешен двор. В течение на 500 год. той е бил резиденция на 24-ма императори от династиите Мин и Цин, като последният император Пуй живее тук до 1924 г. Обяд. Разглеждане Храма на небето Тиентан (ЮНЕСКО) – един от най-значимите исторически паметници и един от най-красивите храмове, сътворен от архитектурния гений на средновековен Китай (1420г.) за тържествени церемонии и молебени на императорите като върховни жреци. Храмът е ограден от стена, която на юг придобива квадратна форма, а на север – полукръгла. Това въплъщава древното китайско вярване, че небето е кръгло, а земята – квадратна. Оттук минските и цинските императори отправяли молитви към небето за добра реколта. До 1916 г. територията на Небесния храм е забранена за достъп. В него имал право да влиза само императорът, тъй като само неговата особа се считала за свещена. Най-важната и впечатляваща сграда в комплекса – “Залата за молебен към Небето за добра реколта” е визитната картичка на Пекин. Уникална е стената на ехото. Трансфер до ж.п. гарата. В 17:00 отпътуване със скоростен влак G 23 от Пекин, пристигане в 22:14 в Суджоу – един от най-старите и най-красивите градове в Китай. Посрещане, трансфер и настаняване в хотела. Нощувка.

19.04.2018-чт. 5 ден Суджоу (закуска, вечеря)
Закуска. Разглеждане на Суджоу - разположен върху бреговете на речни ръкави и канали, този град на Големия канал е известен с най-висококачествената коприна, най-съвършените техники за бродерия и прекрасните архитектурно-паркови ансамбли в стила на южнокитайската архитектура, наречена „класическа“. Възникнали преди повече от хиляда години, градините на Суджоу са били предназначени за „уединения покой“. Идеята на китайската градина е да изяви върху малко пространство безпределното, в суетата на всекидневието да внуши „покоя на далечните върхове“, очарованието на планинските гори и извори без да се излиза от шумния град. Ще посетим Градината на майстора на мрежи (ЮНЕСКО) – най-малката, но най-красивата градина в Суджоу, създадена преди повече от 800 год. по време на династията Сонг. Нейната история разказва за един чиновник, който излязъл в пенсия и понеже не обичал да пътува, решил да вкара природата в двора на дома си. В четирите посоки на този двор, той посадил растения, които са характерни за всеки сезон от годината. Ще се разходим с лодка по Великия китайски канал – най-големият изкуствен воден път в света, съединил през 6 век южните райони, които произвеждали ориз и коприна, със севера. Ще посетим старата градска порта Панмен, известна като „трите забележителности на Пан“: пагодата Руигуанг – най-ранната пагода в Суджоу, построена през 247 г; моста на портата Ву – най-високият мост в Суджоу по онова време и портата Пан – част от древната градска стена от 514 г. пр.н.е. След това ще разгледаме Градината на лъвската горичка (ЮНЕСКО), чието име произлиза от огромния скален лабиринт в центъра ѝ, наподобяващ танцуващи лъвове, през който преминават 9 пътеки през 21 пещери на 3 нива. Това е единствената скална градина, оцеляла във времето. Създадена е през 1342 г, по време на династията Юан от будисткия дзен монах Вен Тянру в памет на неговия учител, игуменът на Джонфенг. В музея на коприната ще се запознаем с историята на коприната, традиция отпреди 5000 години и монопол на китайците в древността, най-скъпо ценената стока, играла ролята и на парична единица. След вечеря ще направим нощна обиколка на модерния град Суджоу и ще се разходим по брега на езерото Дзиндзиху (Златният петел), около което е разположен новият град, уникално съчетал модерната архитектура с класическата южно-китайска паркова архитектура. Нощувка.

20.04.2018-пт. 6 ден Суджоу ‒ Шанхай (закуска, вечеря)
След закуска ще посетим Градината на скромния чиновник (ЮНЕСКО) - най-голямата градина в Суджоу, три пети от чиято територия се състоят от водни повърхности. Тя е създадена през 1513 г. от императорския инспектор Ван Ханчен, който решил да живее скромно след като се оттеглил от държавните дела. Ще разгледаме Градината на уединението (ЮНЕСКО), известна с исканите зали с разнообразни размери, форми и цветове на сградите. Създадена е през 1593 г. от държавен чиновник, след това неин собственик става любител калиграф, който създава невероятни орнаменти от двете страни на коридорите и събира богата колекция от странни камъни, а следващите собственици продължават да следват създадения модел. Градината се състои от 4 части, като най-важна и най-стара е централната част, която е и оригиналната Градина на уединението от времето на династията Мин (1368-1644), а останалите 3 са създадени по-късно, по време на династията Цин (1644-1911). Отпътуваме от Суджоу и след около 1ч30м пристигаме в Шанхай, наричан „Париж на Изтока“, „китайският Чикаго“, дом на най-великата архитектура, най-оживената култура, най-изисканите ресторанти, най-добрите магазини и най-силния бизнес, деловата столица на Китай. Градът е разделен на две части: Пуси (старият град, „на запад от река Пу”) и Пудун (модерният град, „на изток от река Пу”). Настаняване в хотела. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

21.04.2018-сб. 7 ден Шанхай (закуска, вечеря)
Закуска и посещение на храма на Нефритения Буда – най-големият действащ будистки храм на града. Построен е през 1882 г. по време на династията Сонг от будистката секта Чан, за да бъде вечен дом на двете нефритени статуи, донесени от Бирма - Седящия и Полегналия Буда. Свободно време в Чайнатаун ― старинният квартал с китни 3-4 етажни къщички и най-големият пазар, където се продава всичко на достъпни цени. След това ще се разходим по улица Нандзин, наричана “Първата улица на Китай” ― пешеходна зона с много магазини, бутици и ресторанти и крайбрежния булевард с историческите сгради от 19 и 20 век, където в миналото са били разположени английски, френски, немски, белгийски, руски и японски банки и търговски компании, както и консулствата на Русия и Великобритания, издателства на вeстници, Шанхайският клуб, Масонският клуб и други култови сгради. Вечеря в местен ресторант. Връщане в хотела. *По желание, с доплащане – вечерна разходка с корабче по река Хуанпу, която ще ви представи пълния блясък на двата бряга на Шанхай. Нощувка.

22.04.2018-нд. 8 ден Шанхай → (закуска, вечеря)
Закуска. Обиколка на модерен Шанхай – свободната икономическа зона Пудун, известна като „новия Хонконг на Китай”, или „Главата на китайския дракон“, моста Нан Пу, тунела под река Хуан Пу. *Посещения по желание, които се заплащат на място: Океанариума – един от най-големите в света, с най-дългият тунел под водата (155 м), откъдето ще наблюдавате многообразния морски свят, представен от над 15000 обитатели от различни райони на Световния океан; телевизионната кула “Перлата на Изтока” (II ниво - 263 м); Шанхайския Световен Финансов Център – от наблюдателната площадка на 101-ия етаж (474 м) се разкрива красив изглед към целия град. Разходка из френския квартал и Син Тианди ― район с множество барове, ресторанти и бутици на известни световни фирми. Вечеря. Трансфер до летището. Полет TK 27 от Шанхай в 22:35 ч.

23.04.2018-пн. 9 ден → Истанбул → София / Варна
В 05:20 ч. кацане в Истанбул. В 07:50 ч. полет TK 1027 от Истанбул, кацане в София в 09:05 ч.
В 12:40 ч. полет TK 1049 от Истанбул, кацане във Варна в 15:05 ч.

Допълнителна информация
група 15.04.2018 – 22.04.2018
в двойна стая в индивидуална стая 3-ти възрастен
1490 € / 2914 лв. 1724 € / 3372 лв. 1490 € / 2914 лв.

Хотели:
Пекин – Ritan Hotel 5*
Суджоу – Garden Hotel 5*
Шанхай – Ocean Hotel 5*

Цените включват:
Самолетни билети София /Варна – Истанбул‒ Пекин / Шанхай – Истанбул – Варна / София с редовни полети на Turkish Airlines, включени летищни такси, чекиран багаж ??? кг и ръчен багаж ??? кг.
Билет за влака стрела Пекин – Суджоу;
6 нощувки: 2 в Пекин, 2 в Суджоу и 2 в Шанхай;
6 закуски, 2 обяда, 5 вечери;
Всички трансфери, екскурзии с местен екскурзовод и входни такси по програмата:
- целодневна екскурзия до Великата китайска стена и Летния дворец;
- целодневна екскурзия в Пекин – площад Тянанмън, Забранения град и храма на Небето;
- целодневна екскурзия в Суджоу – Градината на майстора на мрежи, разходка с лодка по Великия китайски канал, градската порта Панмен, Градината на лъвската горичка, музея на коприната и нощна обиколка на модерния град Суджоу;
- посещение на Градината на скромния чиновник и Градината на уединението в Суджоу;
- целодневна екскурзия с автобус в Шанхай – Храма на нефритения Буда, Чайнатаун, ул. Нандзин, крайбрежния булевард;
- целодневна екскурзия в Шанхай - обиколка на модерен Шанхай, посещения по желание, френския квартал и Син Тианди;
Водач преводач от фирмата;
Медицинска застраховка с асистанс и покритие 15 000 щ.д.

Допълнително се заплащат:
Виза за Китай: 148 лв;
Посещения по желание, които се заплащат с доплащането:
спектакъл Конгфу шоу ‒ 78 лв.; разходка с корабче па река Хуанпу в Шанхай ‒ 76 лв.;
Посещения по желание, които се заплащат на място:
Океанариума ‒ 160 юана; Телевизионна кула (II ниво) ‒ 160 юана; Шанхайският Световен Финансов Център ‒ 170 юана;
Бакшиши за шофьорите и екскурзоводите: 35 щ.д.;
Лица над 70 г. доплащат за медицинска застраховка: 19 лв.;
По желание застраховка отмяна или прекъсване на пътуване по независещи от клиента причини: от 2.5% до 1.5% от общата цена - сключва се при записване и авансовото плащане.
При недостигнат мин. брой от 15 туристи – доплащане 82 лв.

Записване и плащане:
При записване: необходимите документи и депозит 665 евро / 1300 лв;
Доплащане: до 45 дни преди датата на отпътуване – 01.03.2018 г.

Необходими документи:
При записване: цветно сканирано копие (jpg) на личната карта и паспорта – валиден мин. 6 месеца след датата на пътуването (след 16.10.2018 ) и минимум 2 свободни страници;
2 цветни фотографии 3.5 х 4.5 см. и данни за визовия формуляр за Китай;
Задграничният паспорт се предоставя на фирмата до 01.03.2018 г.

Информация:
Минимален брой участници: 16
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – 25 дни преди началната дата, т.e 20.03.2018
Визов режим: за български граждани е необходима виза. При записване се предоставя формуляр, който да попълните, след което агенцията съдейства за подготовката и подаването на документите без такса и без лично явяване.
Ваксинации за Китай не са необходими.
Агенцията не носи отговорност за промяна в полетите а авиокомпанията.
В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата и реда на екскурзиите.
Непълнолетни, пътуващи само с единия родител представят акт за раждане и нотариално заверено родителско пълномощно.
За туристи, които пътуват сами, фирмата не поема ангажимент да осигури второ лице за комбинация, ако такова няма. Туристът се записва за настаняване в самостоятелна стая, и ако има друг турист от същия пол, който желае да се комбинира, двете лица се настаняват в двойна стая, като сумата за разликата се приспада на клиентите. Ако туристът желае да се комбинира при възможност, това условие се вписва при сключване на договора.

Анулации и неустойки по програмата:
В случай на отказ от туристическо пътуване /ТП/, заплатената сума се възстановява при следните удръжки:
до 7 дни след записване, освен ако не е „пътуване в последния момент“ - без неустойка;
над 91 дни преди тръгване се удържат се удържат 10% от общата цена (до 14.01)
от 90 до 61 дни преди датата на пътуване се удържат 50% от общата цена ( от 15.01 до 13.02 )
от 60 до 31 дни преди датата на пътуване се удържат 80% от общата цена ( от 14.02 до 15.03 )
под 30 дни преди датата на тръгване, или при неявяване в деня на отпътуване се удържат 100%

Необходими данни за визовия формуляр за Китай:
Предоставят се при записване.