Какво трябва да видите в Тайланд - част 1

Вашата оценка

Най-често наричат Тайланд  „Страната на усмивките”. Още щом се докоснете до тази благословена земя, ще се потопите в нейната магия – храмове, блестящи плажове, древни столици, национални паркове, острови, спектакли, разнообразен растителен и животински свят, забързаният Банкок... Почтителни и дружелюбни жители ще Ви посрещнат и въведат във вълшебството на своите култура и бит и усмивките ще са само малка част от преживяването Ви. Тук можете да изпитате преклонение пред сътвореното от човека и  природата, да се забавлявате, да опитвате непознатото, да почувствате емоцията на Азия!
Банкок е идеалното място да започнете пътешествието си в югоизточната част на Азия поради много причини. Този оживен, пъстър и голям град е с ключово географско положение, което го е превърнало в икономически и мултикултурен център с 9 милиона жители, силно развита инфраструктура, над 230-годишна история,  хиляди храмове на различни религии, зашеметяващи дворци, музеи, театри, оживени улици със сергии, плодове, автомобили, мотоциклети и рикши в ярки цветове. Този град е емблема на гостоприемството и ежегодно привлича милиони туристи.

Банкок е огромен и трудно можете да изследвате всички съкровища на неговото богатство. Задължително е да посетите резиденцията на тайландските крале Гранд Палас –дворцов комплекс  от храмове и зали за различни ритуали и събития, разположени върху площ от 61 хектара. Ще се пренесете в друг свят от детайли, цветове, изострени куполи, митични същества... Тук се намира  Ват Пра Кео – Храмът на Изумрудения Буда, с най-свещеното изображение за тайландския народ – статуята на Буда, изработена от един единствен кристал.
Тайланд е известен със своята либералност, но непочтителното отношение към свещените символи е недопустимо и може да навлече сериозни проблеми със закона. Обърнете специално внимание на облеклото си, в храмовете и дворците не се допускат къси панталони, поли, накъсани дънки, разголени деколтета и рамене. Събуването пред будистки храм е задължително! Изключително обичани и почитани фигури са и тези на членовете на кралското  семейство.

Недалеч от Гранд Палас се намира и Ват По – Храмът на Полегналия Буда, където можете да видите дългата 46 метра скулптура на Буда и да преброите седефените миди, покриващи нозете му - 108 различни панелчета, изобразяващи символите за благоденствие на духовния учител.

Река Чао Прая е неизменна част от живота и поминъка в Банкок. Вечерният круиз по реката ще сменя пред очите Ви гледки на храмове, мостове, небостъргачи и други пейзажи от нощния град докато се носите по спокойните води и опитвате от първокласни ястия и коктейли.
Ако Ви допадат вечерните гледки от града, можете да го погледнете отвисоко – небостъргачът Байоки предлага прекрасна 360-градусова панорама на нощен Банкок, както и вечеря-бюфет със свежи морски деликатеси, избрани ястия от интернационалната и местната кухни.
Плаващите пазари са характерен образ, който се появява в съзнанието ни, когато говорим за Тайланд. В тях сергиите са лодки, които предлагат разнообразие от пресни плодове, подправки, текстил  и много други. В близост до Банкок можете да посетите такъв пазар в градчето Дамноен Садуак. След кратко плаване с типична „дългоопашата” лодка през каналите, обргадени от пищна растителност и крайречни къщи, ще стигнете до самия пазар – неподправена екзотика и изобилие от цветове и възприятия!
Кухнята на Тайланд - свежи морски дарове, букет от екзотични подправки, пресни причудливи плодове... Храната тук е истинска радост за всеки гастроном и съчетава в себе си цялото богатство от вкусове и аромати, присъщи на азиатската кухня. Не пропускайте да опитате традиционните супи, и все пак – внимавайте, пикантно е!
Тайландците имат вродено усещане за естетика, което ненатрапчиво присъства навсякъде - във всеки интериор, в произведенията на традиционните занаяти, във впечатляващите архитектурни постижения. От производството на коприна и дърворезба, до поднасянето на ястия – красивото неизменно ще Ви съпътства през цялото Ви пътуване. 
В Аютая посетете руините на древната столица на Сиам – обект на ЮНЕСКО. Стратегически разположена там, където се събират три реки, притоци на река Чао Прая, някога тя е била най-процъфтяващият град в Югоизточна Азия, но през 1767 г. градът бил напълно унищожен от бирмански нашественици. Останали само храмовете, свидетели на величието на древен Сиам. Отново там вижте и разкошните зали и градини на лятната кралска резиденция Банг Па Ин, построена по време на засилващото се европейско влияние в Тайланд, съчетаваща европейски, китайски и тайландски архитектурни стилове.

Всеки може да открие своя рай сред многобройните курорти на Тайланд. Патая, който никога не спи, предлага неизчерпаеми възможности за забавление – можете да пазарувате, да опитате традиционните силови масажи, да посетите тропически градини, да нахраните и яздите слон, да се гмуркате сред коралови рифове на близките острови. Прекрасните плажове на Пи Пи, Пукет, Самет, Самуи и др., тюркоазените води и богатият растителени и животински свят ще Ви откъснат от забързаното градско усещане и ще Ви отнесат в свят на спокойствие, отдих и изумителна красота.
Тайланд Ви поднася своето богато културно и историческо наследство, красивата природа на земите си, както и още много емоции, цветове и преживявания. Ако желаете да се убедите сами, включете се в екзотично и вълнуващо приключение с Никона Травел!