Нова Година

Вашата оценка

Тайните на Ягуара: Мексико – Гватемала – Салвадор – Хондурас - Нова година 2018

Индивидуално пътуване

Маршрут:

Продължителност:

Транспорт:

Цена от:

Обзорната екскурзия в Мексико за Новата година е изключителна възможност да прекарате по оригинален начин новогодишните празници и да научите повече за историята и културното наследство на легендарната цивилизация на маите. Маршрутът обхваща голяма част от Мезоамерика - люлката на цивилизацията на маите: от Мексико до Гватемала, Ел Салвадор и Хондурас. Ще посетите известни центрове на индианската култура като Тикал, Копан, Паленке, Чичен Ица, Бонампак, Уксмал и много други! Уникална архитектура, древна история, природни феномени, незабравима Нова Година, колорит и традиции Ви очакват в това изключително пътешествие!


26.12.17-вт. 1-ви ден. → Мексико Сити
Посрещане на летището, трансфер и настаняване в хотел 4*. Нощувка.

27.12.17-ср. 2-ри ден. Мексико Сити – Националният Антропологически музей – Теотихуакан
Закуска. Обзорна екскурзия на Мексико с посещение на историческия център на града – площад „Сокало“, в района на който се намират останките на Темпло Майор – древен церемониален център на ацтеките. Тук ще видите най-голямата католическа катедрала на Мексико и Националния (Президентския) дворец, чийто интериор е украсен с фреските на известния мексикански художник Диего Ривера. След това ще посетите Националния Антропологически музей – един от най-богатите музеи на Латинска Америка. Колекцията му се състои от множество археологически и етнографски предмети, събрани от всички области на Мексико и представляващи уникалното разнообразие от материалната култура на страната. След това ще отправите към археологическия комплекс Теотиуакан, чиито основни забележителности са Пирамидата на Слънцето, Пирамидата на Луната, Пътят на мъртвите, Храмът на пернатите змия с орнаменти във формата на змиийски глави и други. Връщане в хотела в Мексико Сити. *Националният дворец невинаги е отворен за посещения. Фирмата си запазва правото да пропуснете посещение на двореца, ако се провеждат мероприятия на централния площад Сокало, има посещения на държавни лица или други обстоятелства, които могат да повлияят на затварянето на двореца.

28.12.17-чт. 3-ти ден. Мексико Сити – Чолула – Пуебла
Закуска. Днес се отправяме към руините на доколумбовия град Чолула, където ще видите най-голямата пирамида в Мексико, която надминава по размери и обем дори най-големите пирамиди в Египет! Историята и датата на нейното изграждане са все още обект на научни спорове. Още преди пристигането на конкистадорите градът вече бил в период на упадък, по неизвестни причини, а испанските завоеватели окончателно го опустошили. Пирамидата Чолула е открита под огромен хълм, обрасъл с трева. Днес пирамидата все още се намира под земята, но голяма част от нея вече е отворена за посещение. Ще имате възможност да видите тази величествена сграда и да се разходите из нейните коридори и стълбища. След това ще посетите храма на Светата Дева Утешителка, построен от конкистадорите на върха на хълма, който крие пирамида. Вечерта пристигне в „града на англите“ Пуебла – един от най-големите градове на Мексико, важен културен, исторически, научен и икономически център. Пуебла се слави с красивата си архитектура, ненадмината кухня и колоритна керамика, наречена "Талавера". Историческият център на града (ЮНЕСКО) е известен с множество църкви и часовникови кули, а камбанарията на бароковата катедрала е с най-високите кули в Мексико (70 м.). Ще видите една от най-удивителните църкви на Мексико - Санто Доминго с параклиса на Св. Розарио, построен в новоиспански барок (1611-1659). Някога този параклис се е считал за осмото чудо на света. Настаняване в хотел 4*. Нощувка.

29.12.17-пт. 4-ти ден. Пуебла – Монте Албан – Оахака
Закуска. Отправяме се към един от най-старите културни и религиозни центрове на Мезоамерика – Монте Албан. Градът е основан през 500 г. пр.н.е. и за негов разцвет се смята периодът между 250 и 700 г., когато той е столица на сапотеките, чиято култура е достигнала невероятен възход. С население 25,000/30,000 души, той е най-големият град по това време в Мезоамерика. Когато първите европейци пристигат, това удивително място вече е било изоставено. Културният му център поразява с монументалността на целия комплекс – площади на няколко нива, свързани с многобройни каменни стълбища и ограждащи ги сгради с различни размери. Продължаваме към един от най-красивите градове на Мексико – Оахака. Неговото културно наследство и колоритно население правят града толкова самобитен. Шумните пазари, пъстроцветното облекло на жителите, индианските традиции, преплетени с европейските, музиката, танците, веселието, живото народно изкуство и напълно запазената колониална архитектура правят града толкова очарователен. Монументалните барокови сгради и къщи, изработени от специални зелени вулканични камъни, музеи, църкви и манастири са прекрасен пример за европейско изкуство. Централния площад „Пласа де Армас“, подобно на озеленен оазис, е заобиколен от колониални паметници, кафенета, ресторанти и магазини. В близост е църквата Санто Доминго, чийто интериор се счита за най-великолепния в Оахака. Тук е разположен и един манастир с ботаническа градина. Настаняване в хотел 4*. Нощувка.

30.12.17-сб. 5-и ден. Оахака – Туле – Митла – Йерве-ел-Агуа – Теуантепек
Закуска. Тръгваме на вълнуващо пътуване към един от най-големите центрове на предколумбовите култури на сапотеките и миштеките – Митла. По пътя ще спрем в Туле, за да видим най-голямото дърво в света – кипарис на възраст над 2000 години, с обиколка на ствола 56 метра. Ще посетим и фабрика за мескал – алкохолна напитка, произведена от всички видове на растението агаве. Мескалът е неизменна част от културата на Мексико. Най-известният мескал е дестилат на вид агаве, който се отглежда в щата Оахака. Пристигане в Митла – селище, появило се около 500 г. пр.н.е., но най-древните запазени постройки са от 200 г. пр.н.е. Някога имало крепост и градът е бил заобиколен от каменна стена. По стените на сградите, отвътре и отвън имало мозайки със сложни геометрични орнаменти. Особен интерес представлява двореца на Върховния владетел, където са открити голям брой предмети от изящна керамика, стенописи, урни и бижута от благородни метали и камъни. След това ще посетим удивителен природен феномен - замръзналият водопад Йерве-ел-Агуа, заобиколен от невероятни планински пейзажи. Тук наситената с калциев карбонат минерална вода по естествен начин е образувала няколко резервоара с тюркоазен цвят, които приличат на басейни върху края на стръмните склонове, а вкаменените минерални отлагания в причудливи форми върху склона на планината представляват необикновена гледка. Продължаване към Теуантепек. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.

31.12.17-нд. 6-и ден. Теуантепек – Каньона Сумидеро – Сан Кристобал де Лас Касас – НГ вечеря
Закуска. Отпътуване през планината Сиера Мадре към каньона Сумидеро, който се разпростира на 30 км. дължина, а в най-високата си част достига до 1000 м. В дъното на каньона протича река Грихалва, по която ще направите разходка с катер. По пътя може да видите дебнещи във водите крокодили, люлеещи се по клоните на дърветата маймуни и други представители на фауната, както и да се полюбувате на многообразната флора. Продължаваме към колониалния град Сан Кристобал де Лас Касас, разположен високо в планината. Градът е едно от първите селища, основано от колонизаторите и някога е бил столица на щата. Днес това очарователно колониално градче привлича много посетители със старинните си улички, къщи, църкви и разнообразни изделия на народните занаяти. Може да направите приятна разходка из града - истинска архитектурна перла и омагьосваща атмосфера. Връщане в хотела и подготовка за посрещане на Новата Година. Очаква Ви празнична Новогодишна вечеря с шампанско и изключителна атмосфера традиционно мексиканско веселие. Ще прекарате една незабравима вечер на градския площад, като се присъедините към честването на Новата година заедно с местните жители.

01.01.18-пн. 7-ми ден. Сан Кристобал – Чифлан – езерото Монтебелло – Комитан де Домингес
Закуска. Денят е посветен на разглеждане на уникалната природна красота на Мексико. Най-напред ще се насладите на природния парк "Ел Чифлон", известен с цяла поредица от водопади. Ще имате време да се разхождате из живописните пътеки и да се къпете в басейните, образувани от каскадите с лазурни води, които се спускат от планинските върхове. После ще посетите Националния парк "Лагунас де Монтебелло". Паркът е разположен в мексиканския щат Чиапас, близо до границата с Гватемала и представлява голяма група от езера с различни размери и нюанси на водата, заобиколен от планински пейзажи. Разходката в такова красиво място ще Ви достави истинско удоволствие преди да продължите с вълнуващия маршрут. Пристигане в колониалното градче Комитан де Домингес. Настаняване в хотел 4*. Свободно време за разходка в центъра на града, където ще може да се полюбувате на това уютно местенце. Нощувка.

02.01.18-вт. 8-ми ден. Комитан де Домингес – Гватемала: езерото Атитлан
Закуска. Днес ще пресечете мексиканската граница с Гватемала и ще посетите езерото Атитлан – "сред водите" (от езика нахуатл). Езерото е разположено в долина, обградена от три вулкана, заема площ от 130 кв. км. и е с размери 12 км. х 5 км. Атитлан се счита за едно от най-красивите езера в света. Живописният пейзаж е изключително впечатляващ и дарява огромно спокойствие. На бреговете му има разпръснати индиански селища, където преобладава културата на маите и хората носят традиционните си облекла. Настаняване в хотел 4* с прекрасна гледка към езерото. Нощувка.

03.01.18-ср. 9-и ден. езерото Атитлан – Антигуа
Закуска. Очаква ви увлекателна екскурзия в Антигуа, Гватемала. Този град музей с много древни паметници от колониалния период на бароковата архитектура е основен туристически център на страната. Той се намира в широката котловина Панчой, заобиколен от конусите на вулканите Агуа, Акатенанго и Фуего. Построен от конкистадорите през 1543, градът е служил като столицата на Гватемала преди земетресението през 1773 г., когато е силно разрушен. През 1979 г. Антигуа е един от първите градове в Латинска Америка, обявен за паметник на световното наследство на ЮНЕСКО. Арката Санта Каталина – най-разпознаваемият символ на града е построена в края на 17-ти век. Ще посетите централния площад, където се намира най-красивата катедрала Сан Хосе, както и най-старата църква в града Ла Мерседес. В църквния двор има старинен фонтан във формата на водна лилия, считан за най-големия фонтан в Латинска Америка (27 м. в диаметър). Настаняване в хотел 4* в центъра на града. Нощувка.

04.01.18-чт. 10-и ден. Антигуа – Салвадор: Хойя де Серен – Сучитото
Закуска. Отправяте се към съседната на Гватемала държава – Ел Салвадор и продължавате към един от най-важните исторически паметници на страната – археологическата зона Хоя де Серен. Археолозите са открили изключително интересни предмети от бита на древните маи, запазени жилища и предмети от обзавеждане на дома. Такава рядка находка сама по себе си представлява огромна научна и културна ценност и разкрива важни факти за загадъчната изчезнала цивилизация. Този древен град често е наричан Помпей на Америка. Около 600 година пр.н. след изригване на вулкана, селището е било погребано под слой пепел. През 1993 г. Хоя де Серен е включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. По-късно през деня ще се насладите на водопада Лос Терсиос. Този малък водопад, който отмива стръмната скала от плътно разположени шестоъгълни каменни колони е едно от най-големите геоложки чудеса на света, създадени от вулканична дейност. Накрая ще спрете в малкото градче Сучитото – "град на птици и цветя" (от езика нахуатл). Това уютно мeстенце е разположено сред красива природа на живописния бряг на езерото Сучитлан. Тук можете да видите някои от най-добрите образци на колониална архитектура в Салвадор, да се разходите из калдъръмените улички, да опитате местната кухня в едно от кафенетата и да се насладите на спокойна атмосфера. Настаняване в хотел 4*. Нощувка.
*Посещението на водопада Лос Терсиос може да бъде отменено по време на сухия сезон.

05.01.18-пт. 11-и ден. Сучитото – Хондурас: Копан
Закуска. Рано осутринта отпътуване. Пътят преминава от Ел Салвадор в Гватемала до границата с Хондурас. Ще посетите Копан – един от най-големите археологически градове на маите на терито-рията на Хондурас. Според археолозите, Копан е построен през 1-ви век пр.н.е. и е служил като център на независима държава на древните маи, която обхващала територията на съвременна югоизточна Гватемала и югозападен Хондурас. Копан е просъществувал до 9-ти век. Центърът на археологическата зона се състои от главния площад, където се издигат знаменитите стели, игрището за игра с топка, величественото стълбище, украсеното с йероглифи, изображения на папагала ара, дворцовия комплекс и храм, известен като Акрополът. Не по-малко интересно би било да се слезе в подземните тунели, разположени точно под Акропола. По време на продължителните археологически разкопки и научни изследвания била създадена огромна мрежа от тунели с дължина над 4 км., която дала възможност на археолозите да наблюдават историята на Копан от най-ранния му период. Два от тунелите са отворени за посещения. Настаняване в хотел 4*. Нощувка.

06.01.18-сб. 12-и ден. Копан – Гватемала: Киригуа – Флорес
Закуска. Отпътуване от Хондурас и връщане в Гватемала, за да посетим интересната археологическа зона Киригуа – древен церемониален център на маите известен с разнообразните стели с йероглифи и надписи, календарни изчисления, изображения на владетели, митични същества и други. Тук е намерен най-големият паметник на маите с височина 10 метра и тегло 65 тона – най-високата от всички стели, открити в Мезоамерика. След няколко часа пътуване, пристигане в малкото градче Флорес. Настаняване в хотел 4*. Нощувка.

07.01.18-нд. 13-и ден. Флорес – Тикал – Флорес
Закуска. Отправяме се към една от най-значимите и големи археологически зони на Гватемала – Тикал – „място, където се чуват гласовете на духовете“ (на езика на маите). Градът е основан през 7-ми век пр.н.е. и е един от най-важните центрове на цивилизацията на маите до 10-ти век. Изследователите изчисляват, че населението му е достигало 200 хиляди души. Централната част на града се състои от Главния площад, обграждащите го Храм I и Храм II – високи пирамиди с тесни стълбища до върховете, които завършват с храмове, Централния и Северния Акропол. Храм I, известен като Храмът на великия ягуар е едно от най-важните съоръжения на Тикал, в основите на който е открита гробницата на великия владетел на града. Обширната археологическа зона наброява стотици каменни съоръжения, от които много малко са разкопани. Ще разгледате най-забележителните паметници на археологическата зона, като южния Акропол, площада на Седемте храма, комплекса на пирамидата близнак, най-високата пирамида в Тикал – Храм IV (72 м.), няколко игрища за игра на топка и др. През 1979 г. националният парк Тикал е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Връщане в хотела. Нощувка.

08.01.18-пн. 14 ден. Флорес – Мексико: Бонампак – Паленке
Закуска. Днес се връщаме в Мексико. Пътят минава по селски пътища и е заобиколен от буйна природа. След това ще направим малка разходка с лодка по река Усомасинта. Тази пълноводна река извира от територията на съвременна Гватемала, преминава през мексиканските щати Чиапас и Табаско и се счита за най-дългата река в Централна Америка. Преминавайки от другата страна на реката пристигаме в градчето Бонампак – древен културен център на маите, който е единственият запазен образец на изобразителното изкуство на народа. Археологическата зона става известна с добре запазените фрески, които са ярък и уникален образец на къснокласическия период от историята на цивилизацията на маите. Пристигане в Паленке. Настаняване в хотел 4*. Нощувка.

09.01.18-вт. 15-и ден. Паленке – Кампече
Закуска. Днес ще посетим най-живописната археологическа зона от периода на разцвет на изчезналата култура на маите – Паленке (ЮНЕСКО). С изкусната си архитектура и уникално разположение в тропическата джунгла, той е едно от чудесата на Мексико. Ще имаме достатъчно време, за да научим за съкровищата на това мистично място. Градът става знаменит при царуването на Пакал (615–683 г.), когато са изградени много площади, сгради и мавзолея на владетеля. Синът на Пакал продължава развитието на града, но след смъртта му започва упадък. През 10 век Паленке e изоставен и постепенно покрит от тропическата растителност. Продължаваме към живописния и приветлив колониален град Кампече (ЮНЕСКО), известен с гостоприемството на своите жители. Испанците построили много фортове, за да пазят града от постоянните набези на пиратите, но въпреки това загубили огромна част от ограбените богатства на Новия свят. Останали само крепостите. Кампече е един от малкото градове в Мексико със запазени укрепления, построени по време на испанското владичество. Може да се разходите из града с туристическо трамвайче. Настаняване в хотел 4*. Нощувка.

10.01.18-ср. 16-и ден. Кампече – Укшмал – Мерида
Закуска. Тръгване за Укшмал (ЮНЕСКО) – величествен образец на архитектурния стил „Пук“, един от най-красивите градове и една от основните столици на маите. Укшмал означава „построен три пъти”. Маите често строяли нов храм върху вече съществуващ такъв. Най-главните сгради са Пирамидата на пророка, Дворът на монахините, Палатът на владетеля, Акрополът, гробището и Северната група. Продължаваме за Мерида – столица на щата Юкатан. Наричат го „белия град” заради красивите бели сгради от 19-20 век. Най-интересни са площад „Независимост”, паметникът на Родината и булевард „Монтехо“ с разкошните бели вили в европейски стил. Настаняване в хотел 4*. Нощувка.

11.01.18-чт. 17-и ден. Мерида – Чичен Ица – Ик Кил – Фабрика за текила – Канкун / Ривиера Мая
Закуска. Рано сутринта се отправяме към археологическата зона на древния град Чичен Ица, считан за най-главният политически и церемониален център на маите на полуостров Юкатан. Освен знаменитата пирамида Кукулкан, включена в списъка на „Седемте нови чудеса на света” (ЮНЕСКО), ще видите и други великолепни архитектурни паметници като Обсерваторията, Пирамидата на Пернатия змей и най-голямото игрище за свещената игра на топка („Пок-та-пок“) в Централна Америка. След това ще посетим сенота Ик Кил, подземно езеро, където може да се изкъпете. В Юкатан има над 3000 такива подземни езера. За маите те са били магически и свещени, не само като източник на прясна сладка вода в джунглата, но и като символ на Подземния свят. Отправяме се към Канкун – към брега на Карибско море. По пътя ще посетим старинната фабрика за текила – Майяпан – единствената на полуостров Юкатан, където приготвят текила по старинна технология. Ще видите плантации със знаменитото синьо агаве и ще пробвате напитката. Вечерта пристигане в Канкун или на Ривиера Мая. Настаняване в избрания хотел.

ден/дни Канкун / Ривиера Мая
Свободен ден /дни дни за почивка. Брой нощувки по избор.

ден Канкун / Ривиера Мая →
Трансфер от хотела в Канкун или от Ривиера Мая до летището в Канкун. Отпътуване.

Цена на човек:
в двойна стая в единична стая в тройна стая дете до 11,99 г. с 2 възрастни
8,376 лв. 10,703 лв.

5,510 лв.
+ самолетен билет София – Мексико Сити / Канкун - София

Хотели:
Mexico City: Casa Blanca 4*
Puebla: Descanseria 4*
Oaxaca: Hostal de la Noria 4*
Tehuantepec: Calli 3*
San Cristobal: Ciudad Real 4*
Comitan de Dominguez: Corazon del Café 4*
Lago Atitlan (Guatemala): Hotel Atitlan 4*
Antigua (Guatemala): Los Olivos Boutique Hotel 4*
Suchitoto (Salvador): Posada Suchitlan 4*
Copan (Honduras): Marina Copan 4*
Flores (Tikal / Guatemala): Villa Maya 4*
Palenque: Ciudad Real 4*, Villa Mercedes 4*
Campeche: Gamma Fiesta Inn 4* , Plaza Campeche 4*
Merida: El Español 4*

Цената включва:
16 нощувки в хотели 4**** (в Теуантепек 3*)
16 пълноценни закуски (американска или шведска маса)
Празнуване на Нова Година в хотела с включена вечеря, шампанско и 1 бутилка текила за 2 ч.
Опитен екскурзовод придружител на руски език по време на цялото пътуване
Hово транспортно средство, модел от последните 2-3 години (с изключение на центpaлна Aмерика) с DVD, кинотека на руски език и вода.
Входни билети за всички обекти по програмата
Бакшиши за камериерките, пиколата и сервитьорите в хотелите (за закуските)
Трансфер летище – хотел в Мехико Сити в деня на пристигане
Трансфер хотел в Канкун/ Ривиера Майа ( до Moon Palace - Dreams Tulum) – летище в Канкун

Цените не включват:
Хотелско настаняване след края на тура в Канкун или на Ривиера Мая – минимум 1 нощувка
Самолетни билети София – Мексико Сити / Канкун – София
Медицинска застраховка с покритие 15 000 USD – по 0,70 USD на ден
Лица от 70 год. до 85 год. заплащат по 1,75 USD на ден (за тях се покриват медицински разноски вследствие акутно заболяване: до 5 000 USD)
Заплащане на гранични такси (при преминаване на всички граници между Мексико – Гватемала, Гватемала – Салвадор, Салвадор – Гватемала, Гватемала – Хондурас, Хондурас – Гватемала и Гватемала - Мексико)
Бакшиши за екскурзовода и шофьора.
По желание застраховка „Отмяна или прекъсване на пътуване по неотложни и независещи от клиента причини“ - заплаща се при записване и стойността ѝ е от 2,7% до 1,5% от общата цена.

Записване и плащане:
При записване: копие на задграничния паспорт и 50% от стойността на тура
Самолетните билети се заплащат според условията на съответната авиокомпания.
Остатъкът от стойността на тура – до 46 дни преди началото на пътуването.

Информация:
Визов режим: за български граждани, които посещават Мексико, Гватемала, Салвадор и Хондурас с цел туризъм и престой до 90 дни, нe са необходими визи.
Паспортът трябва да е с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването.
Медицински изисквания: не са необходими ваксинации.
Минимален брой участници: 2.
Местата са ограничени – 15 ч.
Пътуването до Мексико е индивидуално. Групата се събира в Мексико Сити.
Транспорт: B Мексико миниван от типа на Toyota Hiace (3-7 човека), Mercedes Sprinter или подобен (8-15 човека) и Toyota Coaster или подобен в Централна Америка).
При преминаване на границите се сменя транспортното средство. В някои от страните на Латинска Америка една от процедурите при преминаване на границите е дезинфекция на транспортното средство. Границата между Гватемала и Мексико се преминава с лодка, след което групата продължава с наземен транспорт.
В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата, като се запазват включените услуги.
Самолетни билети София – Мексико Сити / Канкун – София
Медицинска застраховка с покритие 15 000 USD – по 0,70 USD на ден
Лица от 70 год. до 85 год. заплащат по 1,75 USD на ден (за тях се покриват медицински разноски вследствие акутно заболяване: до 5 000 USD)
Заплащане на гранични такси (при преминаване на всички граници между Мексико – Гватемала, Гватемала – Салвадор, Салвадор – Гватемала, Гватемала – Хондурас, Хондурас – Гватемала и Гватемала - Мексико)
Бакшиши за екскурзовода и шофьора.
По желание застраховка „Отмяна или прекъсване на пътуване по неотложни и независещи от клиента причини“ - заплаща се при записване и стойността ѝ е от 2,7% до 1,5% от общата цена.

Записване и плащане:
При записване: копие на задграничния паспорт и 50% от стойноста на тура
Самолетните билети се заплащат според условията на съответната авиокомпания.
Остатъкът от стойността на тура – до 46 дни преди началото на пътуването.

Информация:
Визов режим: за български граждани, които посещават Мексико, Гватемала, Салвадор и Хондурас с цел туризъм и престой до 90 дни, нe са необходими визи.
Паспортът трябва да е с валидност минимум 6 месеца след края на пътуването.
Медицински изисквания: не са необходими ваксинации.
Минимален брой участници: 2.
Местата са ограничени – 15 ч.
Пътуването до Мексико е индивидуално. Групата се събира в Мексико Сити.
Транспорт: B Мексико мини-ван от типа на Toyota Hiace (3-7 човека), Mercedes Sprinter или подобен (8-15 човека) и Toyota Coaster или подобен в Централна Америка).
При преминаване на границите се сменя транспортното средство. В някои от страните на Латинска Америка една от процедурите при преминаване на границите е дезинфекция на транспортното средство. Границата между Гватемала и Мексико се преминава с лодка, след което групата продължава с наземен транспорт.
В зависимост от местните условия са възможни размествания в програмата, като се запазват включените услуги.